Вентиляція кафе: види, особливості проектування та експлуатації системи

141

Зміст

  • Створення системи, виходячи з площі приміщення
  • Система вентиляції для великих приміщень
  • Які моменти враховуються при проектуванні?
  • Кількість персоналу і відвідувачів
  • Розстановка столів і їх кількість
  • Нормативні документи, пов’язані з системою вентиляції

Для забезпечення безпеки перебування відвідувачів у приміщенні, а також для підтримки найбільш комфортного мікроклімату слід створити ефективну систему вентиляції згідно з установленими нормами. Із-за великих розмірів приміщення система вентиляції повинна володіти потрібною потужністю, а встановлене устаткування забезпечувати найбільш відповідні показники мікроклімату. При проектуванні системи вентиляції враховуються архітектурні особливості приміщення, розрахункову вартість проекту, дизайн інтер’єру, геометричні параметри будівлі та багато інших факторів. Розглянемо всі особливості створення вентиляції кафе і ресторанів.

Створення системи, виходячи з площі приміщення

Для кафе і ресторанів невеликій площі можна використовувати невеликі припливні вентиляційні системи з двох незалежних витяжних систем. При створенні системи слід враховувати той момент, що з кухні слід виводити відпрацьоване повітря з великою ефективністю. Припливна система і витяжка також встановлюється на зал. Вимоги, які встановлені в Будівельних нормах, що визначають необхідність поділу витяжок.

Останнім часом все частіше в даних приміщеннях встановлюються як припливної системи кондиціонери. Їх потужності цілком достатньо для того, щоб подавати необхідну кількість свіжого повітря в приміщення. Система витяжки встановлюється не у всіх випадку, так як у встановлених нормах вказується можливість забезпечення природної вентиляції через відкриті вікна та двері.

Створення плану — схеми системи вентиляції — важливий момент!

При розгляді кухні та залу для відвідувачів слід враховувати нижченаведені моменти:

  • У залі для відвідувачів слід подавати більше свіжого повітря через припливну систему, ніж відводити.
  • У кухні навпаки слід виводити більше повітря, ніж подавати. Для цього над варильними панелями встановлюють локальні елементи витяжки. Тільки в такому випадку можна виключити ймовірність поширення пара по всьому приміщенню.
  • Ці рекомендації дозволяють виключити вірогідність попадання повітря з кухні в зал для відвідувачів. На кухні з-за процесу готування виробляється досить багато пари і гарячого повітря, який слід відводити своєчасно для забезпечення найкращих умов для проживання. До особливостей установки спліт-системи з настінним блоком можна віднести:

    • Блок має невеликі розміри і може встановлюватися просто.
    • Дизайн зовнішнього блоку дозволяє вписувати його в різні дизайни інтер’єру. Існує досить багато моделей, кожна має певні особливості дизайну.
    • Вартість створення подібної системи досить мала, як і проведення монтажних робіт.
    • Система дозволяє з великою точністю регулювати показники подаваного повітря.

    Істотним обмеженням можна назвати те, що подібні системи не розраховані на великі приміщення. При цьому вона має два елементи, які пов’язані між собою. Зовнішній блок повинен знаходитися неподалік від внутрішнього, так як це суттєво ускладнює монтажні роботи.

    Таблиця. Кратність повітрообміну та розрахункова температура для приміщень кафе та ресторанів

    Приміщення Розрахункова температура повітря, °З, для холодного періоду року Кратність повітрообміну у 1ч.
    приплив витяжка
    Цехи: подготовочный, холодний, м’ясний, птицегольевой, рибний, обробки зелені, овочів 16 3 4
    Приміщення завідувача виробництвом 18 2
    Приміщення підготовки яєць 16 3 5
    Приміщення для борошняних виробів і оздоблення кондитерських виробів, білизняна 16 1 2
    Приміщення для різання хліба, для підготовки морозива, сервізна, підсобна 16 1 1

    Система вентиляції для великих приміщень

    Звичайні кондиціонери не підходять для вентилювання великих приміщень. Це пов’язано з тим, що вони повинні володіти великою потужністю. Протягом багатьох років встановлювалася центральна система вентиляції. Для того щоб система вентиляції не приносила досить багато витрат при її проектуванні проводяться техніко-економічні розрахунки, при яких враховуються архітектурні особливості приміщення. До особливостей такої системи можна віднести:

    • Зовні встановлено один або кілька блоків, до яких підключено кілька блоків зовні.
    • Потужність зовнішнього блоку досить велика, так як він подає повітря одночасно в кілька точок.
    • Внутрішній і зовнішній блоки з’єднуються між собою повітроводами, які можуть мати різний діаметр.
    • У деяких випадках встановлюються елементи фільтрації та підвищення тиску в системі.
    Вентиляция кафе

    Точне і чітке проектування системи вентиляції — запорука повноцінної роботи приміщення

    Подібна система вимагає точного проектування. Допущені помилки можуть призвести до того, що система вентиляції буде працювати з малою ефективністю або призведе до більших витрат.

    Які моменти враховуються при проектуванні?

    Проектуванням системи вентиляції займаються багато фірм, які спеціалізуються на наданні такої послуги. При створенні системи враховуються нижченаведені моменти:

  • Розрахункова кількість відвідувачів і персоналу. Як правило, статут кафе і ресторану містить інформацію того, скільки співробітників, приблизна цифра, може перебувати у закладі. Також певні правила пожежної безпеки встановлюють необхідність розрахунку можливої кількості відвідувачів у закладі. Вищенаведена інформація враховується при розрахунку того, скільки свіжого повітря в годину слід подавати при повному заповненні залу.
  • Скільки столів розташоване в обідньому залі і як далеко вони розташовані. Ця інформація, як правило, міститься в плані закладу.
  • Технічні характеристики обладнання, яке встановлюється на кухні. Ця інформація враховується при проектуванні припливної і витяжної системи.
  • Розрахунки, пов’язані з розрахунком необхідної кількості тепла для опалення приміщення.
  • Якщо передбачається наявність залів для курців, то слід в проведених розрахунках також врахувати цей момент. При великій кількості курців в замкнутому приміщенні є ймовірність сильного задимлення, що створить небезпечну обстановку.
  • Вентиляция кафе

    В проект закладається вся інформація про кількість персоналу і відвідувачів, кількості інвентарю, технічні характеристики обладнання, кількість тепла, а також наявність або відсутність залів для курців

    Вищенаведені моменти стосуються виключно проектування системи вентиляції для ресторану і кафе.

    Кількість персоналу і відвідувачів

    Як раніше було зазначено, при проектуванні системи вентиляції слід враховувати кількість персоналу і відвідувачів. Існують певні норми, які стосуються подачі свіжого повітря. Ці вимоги зазначені в нормативних актах. До особливостей розглянутої норми слід віднести:

  • На одного співробітника ресторану або кафе слід проводити подачу близько 60 кубічних метрів свіжого повітря в годину. При цьому не враховуються особливості того, яку посаду займає кожен співробітник.
  • На одного відвідувача слід подавати не менше 30 кубічних метрів свіжого повітря.
  • Вентиляция кафе

    Правильний розрахунок кількості персоналу і відвідувачів створить комфортну атмосферу в приміщенні

    На кожного відвідувача розраховано меншу кількість свіжого повітря, що подається по причині того, що кожен клієнт приходить в заклад з вулиці і знаходиться в ньому відносно недовго. Співробітники протягом декількох годин можуть не виходити на вулицю.

    Особливу увагу слід приділити ситуації, коли вентиляція створюється для кращого залу. При сильному задимленні на одного курця слід подавати не менше 100 кубічних метрів свіжого повітря. В іншому випадку є ймовірність того, що процентний вміст кисню буде менше, ніж процентний вміст вуглекислого газу і диму в повітрі.

    Розстановка столів і їх кількість

    Комфорт перебування клієнтів залежить від продуманості планування системи вентиляції. У більшості випадків для економії вільного місця всі столи розташовують досить щільно. Цей момент визначає ускладнення процесу планування системи вентиляції. При проектуванні враховується наведена нижче інформація:

    • Не можна подавати холодне повітря в зону посадки людей. Це пов’язано з тим, що спрямований потік може істотно знизити комфорт перебування клієнтів. Холодне повітря може привести до певних захворювань. Тому при плануванні системи вентиляції слід враховувати розташування столиків.
    • Для того щоб зробити зал більш привабливим, слід проводити приховану вентиляційну техніку. Як правило, для прихованої установки проводиться створення досить багато різних каркасних конструкцій. Прикладом можна назвати підвісна стеля, у внутрішній конструкції якого можна приховати повітроводи та інші елементи системи.
    Вентиляция кафе

    Столи варто розставляти, дотримуючись схеми вентиляції приміщення

    Регулювати параметри повітря, що подається слід для того, щоб забезпечити комфорт перебування клієнтів. Регулятор повинен встановлюватися без загального доступу до нього.

    Нормативні документи, пов’язані з системою вентиляції

    При проектуванні системи вентиляції може використовуватися Довідковий посібник «Проектування підприємств громадського харчування».

    Згідно встановленим нормам у цьому документі вентиляційні системи повинні бути захищені від гризунів. На кухні, де є досить велика кількість джерел пара і різних запахів, припливно-витяжна система повинна бути представлена локализующими пристроями. При цьому проводиться проектування вентиляції окремо для наступних груп приміщень, які можуть стати частиною кафе або ресторанів:

    • Вбиралень та душових роздягалень, які призначені для співробітників.
    • Камер харчових відходів. Повітря, що утворюється в результаті гниття, не повинен потрапляти в загальну систему.
    • Охолоджувальної камери для овочів, зелені, фруктів.
    • Виробничих приміщень, які можуть бути представлені кухнями, холодильними приміщеннями і так далі.
    • Для приміщень, які призначені для відвідувачів.
    Вентиляция кафе

    Необхідний певний набір нормативних документів

    У розглянутої документації наведені таблиці та інша інформація, яка дозволяє створити систему вентиляції для забезпечення камфорного умов перебування.

    На закінчення відзначимо те, що система вентиляції повинна створюватися з урахуванням встановлених норм безпеки. Вони полягають у захисті повітроводів від впливу вогню, так як саме з ним відбувається поширення пожежі з приміщення в приміщення.