Особливості системи вентиляції овочесховища, її різновиди та правила проектування

251

Зміст

  • Різновиди вентиляційних систем для овочесховища
  • Який принцип роботи систем вентиляції складських приміщень?
  • Які технічні характеристики вентиляційної системи?
  • Обслуговування системи вентиляції овочевого складу

При проектуванні овочесховища особлива увага приділяється системі вентиляції. Це пов’язано з тим, що правильно спроектована система подачі свіжого повітря дозволяє продовжити термін зберігання продуктів харчування. При створенні проекту з монтажу системи вентиляції враховується те, що овочі і фрукти повинні зберігатися довго із збереженням поживних речовин і корисних властивостей. Також звертається увага на зовнішній вигляд овочів і фруктів, так як продукція повинна зберігати свій вигляд до продажу.

Різновиди вентиляційних систем для овочесховища

Існує досить багато різних систем вентиляції, кожна володіє своїми достоїнствами і недоліками. Для складських приміщень, де зберігаються овочі і продукти харчування, що найбільш підходить припливна система. Встановлені норми визначають монтування додаткової природної витяжної системи. Інші встановлені норми стосуються того, що свіже повітря повинен потрапляти під стелажі. Тільки в цьому випадку продукція буде зберігатися досить довго.

Систем вентиляції — безліч. Вибирайте ті, які допоможуть вашим продуктам залишатися свіжими довгий час.

Найчастіше вентиляційна система передбачає наявність двох каналів. Один призначений для подачі чистого повітря, інша для відведення відпрацьованого. Ще однією важливою особливістю системи можна назвати наявність спеціальних рециркуляторов. Вони необхідні для забезпечення надійної роботи системи в зимовий час.

Із-за сильного зниження температури повітряного потоку, що подається в приміщення, продукція може постраждати. Рециркулятори проводять підігрів повітря перед подачею в приміщення. У теплу пору регулятор вимикає роботу цього елемента системи, так як зовні температура повітря прийнятна.

Який принцип роботи систем вентиляції складських приміщень?

При проектуванні системи особлива увага приділяється тому, що вона повинна мати велику кількість шахт, які призначені для подачі повітря в приміщення. На виході в приміщенні встановлені жалюзі, які можуть перенаправляти потоки повітря.

Існують певні норми щодо створення даної системи. Вони передбачають те, що вентиляція овочесховища повинна мати нижчезазначені елементи:

  • Резервуар для змішування повітря. У ньому відбувається підігрів повітря при необхідності.
  • Прилади, які проводять вимірювання температури, також мають важливе значення. На складі слід витримувати певну температуру, яка дозволить продуктам, овочам і фруктом зберігатися більше часу.
  • Також слід враховувати той момент, що в приміщенні витримується певний показник вологості повітря. При великому або малому значенні вологості є ймовірність того, що фрукти та овочі будуть швидко псується. Саме тому на складському приміщенні встановлюється датчик вологості.
  • Повітропровід повинен забезпечувати рециркуляцію повітряних потоків в зимовий період.

Встановлені датчики дозволяють регулювати робочий процес вентиляційної системи. Сучасні системи вентиляції мають істотну автоматизацію. При збиранні потрібних показників система автоматично коригує свою роботу.

Змішувач встановлюється для того, щоб проводити рециркуляцію повітря до підвищення температури вище нульової точки. Це необхідно проводити в зимовий час, так як сильно низька температура може нашкодити продукції, що зберігається на складі.

Особенности системы вентиляции

Система вентиляції повинна забезпечувати хорошу прохідність повітря, щоб продукти довго зберігали свої властивості

Не слід забувати також про те, що овочі і фрукти виділяють вуглекислий газ, в невеликому обсязі. Це пов’язано з природним процесом: клітини фруктів і овочів дихають, що і визначає виділення певної кількості вуглекислого газу. Саме тому у складських приміщення повинні бути встановлені витяжки, які відведуть вуглекислий газ та іншої перероблений повітря.

Таблиця інтенсивності вентилювання

Інтенсивність вентилювання в районах з розрахунковою зимовою температурою, м3/т·год
-20 °С і вище -30 °С і нижче
Картопля і коренеплоди 70 50
Капуста, цибуля, часник 150 100

Які технічні характеристики вентиляційної системи?

Складність вентиляційної системи складського приміщення полягає в наявності охолоджуючих і обігріваючих елементів. Температура і вологість у приміщенні може змінюватися в залежності від пари року чи погодних умов. Тільки при дотриманні показника температури і вологості на одному рівні можна забезпечити мікроклімат, що сприяє довгому терміну зберігання овочів і фруктів. Наприклад, при великому показнику вологості і температури створюються умови, які провокують розвиток грибка. Саме тому в літній час система працює на зниження температури.

У зимовий час повітря стає дуже сухим і холодним. Низька температура стає причиною зміни структури фруктів і овочів. Після відтавання вони втрачають свої смакові якості, а також корисні речовини і вітаміни.

Особенности системы вентиляции

Ознайомившись з технічними характеристиками вентиляційної системи, ви зможете зрозуміти, чи підходить вона під ваш запит чи ні

Сучасні системи вентиляції мають блок автоматичного управління. Цей блок підтримує задану температуру і вологість. При цьому не потрібно постійно знаходиться в приміщенні і регулювати температуру.

Обслуговування системи вентиляції овочевого складу

Вартість системи вентиляції досить велика. При цьому слід враховувати складність, постійну навантаження. Для того щоб вона прожила довгий час слід забезпечити належне обслуговування, постійно стежити за справністю всіх основних механізмів.

Також обслуговування системи вентиляції проектується з урахуванням того, які завдання вона виконує. Вентиляція в овочесховищі необхідна для вирішення наведених нижче завдань:

  • Для забезпечення циркуляції потрібного об’єму свіжого повітря.
  • Для забезпечення своєчасного виведення відпрацьованого повітря.
  • Для усунення етилену з приміщення, в якому зберігаються овочі і фрукти.
  • Для забезпечення необхідних показників мікроклімату: температура і вологість.
  • Для боротьби з природним процесом утворення конденсату на різних конструкціях.

Слід враховувати той момент, що забезпечити вищенаведені вимоги шляхом організації природної системи вентиляції неможливо. Саме тому проводиться установка припливної системи або витяжки.

При проектуванні системи вентиляції враховується розташування піддонів з овочами. Для того щоб виключити ймовірність гниття фруктів і овочів не можна допускати, щоб продукція знаходилася на проході. Це призведе до того, що повітряні маси не будуть правильно циркулювати по приміщенню.

Особенности системы вентиляции

Якщо хочете, щоб обладнання працювало якісно — довірте роботу професіоналам!

У сучасному світі найбільшою ефективністю володіє активна система вентиляції. Вона має рухливий елемент у вигляді лопатей, які нагнітають повітря в систему з певною швидкістю. Показник температури і вологості регулюються за допомогою різних камер. Продувати продукти можна зверху або знизу – все залежить від особливостей способу зберігання.

На закінчення відзначимо, що від ефективності роботи даної системи залежить термін зберігання продукції на складі. Саме тому слід довіряти її проектування виключно висококваліфікованим інженерам. При складанні проекту та подальшої його реалізації враховуються всі особливості об’єкта. Велика частина інформації при виконанні замовлення береться з технічної документації. Також інженери повинні виїхати на склад для того, щоб отримати повну картину про архітектурні особливості приміщення. При самостійному виконанні роботи велика ймовірність допущення помилок, які приведуть до малої ефективності системи вентиляції.